2009-08-26 13:15:07• hírek • Gozner Gertrud

Csillag Antal emlékére

Augusztus utolsó szombatján, augusztus 29-én az Erdélyi Kárpát Egyesület - Szatmárnémeti, Csillag Antal Emléktúra néven gyalogos kirándulást rendez a Szinérváralja fölött magasodó Komzsára.

Az egyesület tagjain kívül a túrán részt vesznek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Természetbarát Szövetség és a Nagybányai EKE Gutin osztályának tagjai is.

A szatmárnémeti csapat a reggeli 8 óra 13 perckor induló személyvonattal indul, mely Szinérváraljára 9 óra 3 perckor érkezik. Innen gyalogosan mennek a református templomig, ahol 10 óra körül találkoznak a nyíregyházi és a nagybányai résztvevőkkel. A templomnál a helyi református lelkész a város múltjáról és jelenéről, valamint a település nevezetességeiről és hírességeiről beszél majd az egybegyűltekhez.

Ezután körülbelül három órás könnyű, gyalogos túrát tesznek a Komzsa nevet viselő 678 m-en található vulkanikus csúcsra. Útközben egy kis kitérőt tesznek a közelben lévő hajdani vár Szinér-várának a falmaradványaihoz. A vármaradványtól visszatérnek a jelzett turistaútra, mely kezdetben keskeny ösvényen, majd a helybeliek gyümölcsös kertjei mellett vezet, később erdős és tisztás rész váltogatja egymást.

A Komzsán rövid pihenőt tartanak, majd visszafelé leereszkedve a közeli forrásnál pihennek meg a kirándulók. A forrás alatt egy kellemes tisztás található, erdészházzal, ahol a tervek szerint hosszabb időt töltenének el a túrázók. Az EKE felkéri a résztvevőket, hogy hozzanak magukkal sütni valót, melyet az asztal, lócák szomszédságában a tűz mellett készíthetnek majd el, italról maguk a szervezők gondoskodnak.

A szalonnasütés közben, a beszélgetések és ismerkedések mellett megemlékeznek az idén 10 éve elhunyt EKE-alapító elnökről, Csillag Antalról, aki maga is gyakran kirándult Szinérváralja környékén.

A szalonnasütés és pihenés végeztével a kirándulók ugyanazon az úton ereszkednek vissza Szinérváraljára, amelynek állomására este 20 óra 23 perckor érkezik vonat Nagybánya felől, amely Szatmárnémetibe 21 óra 12 perckor ér be. A szervezők mindenkit szívesen látnak az emléktúrán.


Szinérváralján szervezik meg a tizedik Csillag Antal emléktúrát.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: